Kοτόπουλο με αρωματισμένα σύκα: γεύση από Μπάρτσα

Ένα πιάτο για αυτούς που αγαπούν τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Ένα πιάτο για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το κοτόπουλο τους και gourmet με σύκο. Δεν είναι από τα πιο εύκολα πιάτα όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!


Χρόνος Ψησίματος: 75 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Συνταγή για 4 άτομα


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια
  • ½ φλυτζ. μέτρια γλυκό κρασί
  • φλούδα σε λωρίδες από ½ περίπου λεμόνι
  • 3 φέτες μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζ. ζωμό κότας
  • 1 πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι (αρκετό)

 

για τα σύκα και τη μαρινάδα

 

  • 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ φλυτζ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ κιλό μαύρα σύκα, ώριμα, σφιχτά

Eκτέλεση

Mαρινάρετε τα σύκα: Σε μεσαίο κατσαρόλι βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνετε εντελώς και σιγομαγειρεύετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και το καπάκι και συνεχίζετε το πολύ-πολύ σιγανό μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε ως έχουν για 3 ώρες.

Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε άλλο μπολ με το κρασί και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάτε τη μαρινάδα – πετάτε την κανέλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.


 

Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) με καπάκι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανό. Αδειάζετε (μόνο) το μπέικον σε σκεύος για το φούρνο ή πυρέξ, αφήνοντας στο τηγάνι το λίπος. Προσθέτετε το λάδι και μόλις κάψει σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές, να ροδίσουν (5 περίπου λεπτά).

Στραγγίζετε τα σύκα, τα κρατάτε χωριστά και ρίχνετε στο κοτόπουλο το κρασί τους, την μαρινάδα, το λεμόνι και το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά και να είναι σαν ελαφρύ σιρόπι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Αποσύρετε από τη φωτιά.

 

Ψήσιμο: Μεταφέρετε το κοτόπουλο στο πυρέξ και ρίχνετε τη σάλτσα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και το ζωμό κότας, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά.

 

Σερβίρισμα: Bάζετε με προσοχή 1-2 σύκα σε κάθε πιάτο και κομμάτια κοτόπουλου. Περιχύνετε με τη σάλτσα.