Κοτόπουλο γεμιστό για γιορτινό τραπέζι

Κοτόπουλο γιορτινό και απολαυστικό! Αντικαταστήστε φέτος την γαλοπούλα με αυτό το γεμιστό κοτόπουλο με συκωτάκια πουλιών και κάστανο! Ακολουθήστε την συμβουλή της συνταγής μας για σίγουρη επιτυχία.


Χρόνος Ψησίματος: 180 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 200 λεπτά

Συνταγή για 6 άτομα


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο αρκετά μεγάλο
  • ½ κιλό συκωτάκια πουλιών- όχι καρδιές και στομάχια
  • 1 Ολόκληρο Κοτόπουλο Αμβροσιάδη
  • 1-2 σακουλάκια κουκουνάρι
  • 12-15 κάστανα
  • 3 κούπες ρύζι σπυρωτό
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι,
  • χυμός λεμονιού
  • ελάχιστη ρίγανη 

Eκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα να πάρει μία βράση. Δεν πρέπει να βράσει τελείως γιατί θα το ψήσουμε. Σε μία άλλη κατσαρολίτσα βράζουμε τα συκωτάκια αφού τα κόψουμε σε κομματάκια- όχι πολύ μικρά για να μην διαλυθούν. 

Αφού βράσει το κοτόπουλο παίρνουμε 3 κούπες ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε με το 1/3 από το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα συκωτάκια. Τα σωτάρουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα κάστανα. Προσθέτουμε και τον ζωμό από το κοτόπουλο. Αλάτοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγη ρίγανη. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρουφήξει το ζωμό. Το ρύζι πρέπει να κρατά στην γεύση όπως το κάνουμε για τα ντολμαδάκια. 

Στο μεγάλο μάτι της κουζίνας ψήνω τα κάστανα. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Καλό είναι να ψήσετε παραπάνω κάστανα μήπως και είναι μερικά χαλασμένα. Τα προσθέτουμε στην γέμιση με το ρύζι την οποία την έχουμε βγάλει από τη φωτιά. 

Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι σακούλα για ψήσιμο- εκτός και αν έχουμε γάστρα. Την κλείνουμε από τη μία μεριά και βάζουμε μία ποσότητα από τη γέμιση στον πάτο της σακούλας. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το ρύζι. Την υπόλοιπη γέμιση την βάζουμε μέσα στην σακούλα και την κλείνουμε. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας περίπου στους 180 βαθμούς. 

Συνδυάζεται υπέροχα με σαλάτα ρώσικη, και λάχανο με καρότο. Καλή όρεξη!