Κότα Μπαρδουνιώτικη

Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή για όσους θέλουν να γευτούν το κοτόπουλο τους και λίγο «αλλιώς». Η συνταγή συνδυάζει την γεύση του κρασιού, της ντομάτας και των τυριών με αυτή των μπαχαρικών και μας δίνει ένα πλούσιο σε άρωμα πιάτο.


Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 90 λεπτά

Συνταγή για 6 άτομα


Υλικά

  • 1 κότα «ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ»   1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • ½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα
  • 2 κουταλιές πελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 σπυράκια μπαχάρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
  • 150 γραμμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 50 γραμμ. τριμμένη ξερή μυζήθρα
  • 100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις.

Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα. Ρίξτε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετε το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα. Κατόπιν ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.

Αφήστε να πάρει μια καλή βράση και να φύγει το οινόπνευμα εντελώς και ρίξτε μέσα τις τριμμένες ντομάτες. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε.

Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.

Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.

Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι. 

Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές.