Ελαφρύ γκουρμέ κοτόπουλο με σάλτσα βερίκοκου

Ένα καλό πιάτο για όσους είναι λάτρεις της gourmet κουζίνας, δεν τα καταφέρνουν όμως και τόσο καλά. Το κοτόπουλο ταιριάζει με το βερίκοκο. Το ξέρατε; Η συνταγή μας σας δίνει τον τρόπο να το μάθετε. Καλή απόλαυση!


Χρόνος Ψησίματος: 10 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 35 λεπτά

Συνταγή για 4 άτομα


Υλικά

  • 4 μερίδες κοτόπουλο στήθος, ανοιγμένα φιλέτα
  • ινδικό κάρυ, κατά βούληση
  • αλάτι
  • πιπέρι (καλύτερα  μείγμα lemon pepper)
  • χυμός από 1 λεμόνι ή 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 4 κουταλιά γλυκού μαρμελάδα βερίκοκο (ή πορτοκάλι) χωρίς ζάχαρη
  • 2 κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού βούτυρο λάιτ

Eκτέλεση

 

Ρύζι

 

Πάρτε το ρύζι και μουσκέψτε το σε ένα μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Στραγγίξετε το ρύζι. Πάρτε μια κατσαρόλα και βράστε μπόλικο ζεστό νερό και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε μέσα το ρύζι. Βράστε για 2-3 λεπτά και στραγγίξετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό (2 από 9) και βάζετε το βούτυρο και αμέσως ρίχνετε πάλι το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα, σχηματίζονται ένα βουνό ρυζιού πάνω από το βούτυρο. Σε 2 λεπτά κλείστε το μάτι τελείως και βάλετε μία καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείστε το καπάκι. Αφήστε το ρύζι τα τραβήξει όλα τα ζουμιά του μέχρι να ετοιμάστε το κοτόπουλο.

 

 

Κοτόπουλο

 

Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Στεγνώστε τα φιλέτα σας με χαρτί κουζίνας και τρίψτε τα με το αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές. Κάνετε το ίδιο και με το κάρυ. Όταν έχει ζεσταθεί το τηγάνι, βάλετε το λάδι και τοποθετείστε τα φιλέτα. Ψήστε τα φιλέτα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν λίγο χρώμα και αφαιρέστε τα από το τηγάνι. Στο τηγάνι προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το χυμό, το ξύσμα και τη μαρμελάδα). Μόλις πάρουν βράση τα υλικά ξαναβάζετε μέσα τα φιλέτα και χαμηλώστε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήστε τα φιλέτα να βράσουν με τη σάλτσα, μέχρι να σωθεί το πολύ ζουμί και να μείνει μία πηκτή σαλτσούλα, γυρνώντας τα φιλέτα 1-2 φορές. Τα φιλέτα θα είναι έτοιμα σε περίπου 5-8 λεπτά.