Κόκορας παστιτσάδα

Μια συνταγή για όσους αγαπούν το κοτόπουλο με σάλτσα. Θυμίζει τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και προσδίδει μια πολίτικη πινελιά, με την προσθήκη λίγης κανέλας. Σερβίρεται συνοδευτικά με μακαρόνια.


Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 70 λεπτά

Συνταγή για 6 άτομα


Υλικά

  • 1 κόκορας «ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ»  1 ½ κιλό
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κουταλιά γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 4-5 γαρίφαλα
  • ½ κιλό μακαρόνια Νο 5
  • 200γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε τις μερίδες του κόκορα και τον σοτάρετε σχεδόν μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


Χαμηλώνετε τη φωτιά, συμπληρώνετε λίγο νερό εάν χρειάζεται και μαγειρεύετε τον κόκορα για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τρυφερός. Όσο ο κόκορας μαγειρεύεται βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε. Όταν ο κόκορας γίνει τρυφερός τον βγάζετε , τον ακουμπάτε σε πιατέλα , συμπληρώνετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό μέσα στη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση και αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια και τα γυρίζετε 2-3 φορές να κοκκινίσουν. 


Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω τους ακουμπάτε τον κόκορα. Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι.