Μαρινάρισμα

Ο ρόλος της μαρινάτας είναι να κάνει τα κρέατα πιο τρυφερά δίνοντας τους ταυτόχρονα ιδιαίτερη γεύση. Συνήθως χρησιμοποιείτε για να παραμένει το κρέας ζουμερό και λαχταριστό χωρίς να στεγνώνει μετά το μαγείρεμα.
 

Στα πουλερικά το μαρινάρισμα γίνεται κυρίως με κάποιο όξινο συστατικό όπως είναι το ξύδι, το κρασί ή ακόμα και το λεμόνι. Το όξινο συστατικό έχει την ικανότητα να διασπά τις ανθεκτικές πρωτεΐνες του κρέατος καθιστώντας το έτσι πιο τρυφερό. Είναι όμως σημαντικό να μην προβαίνετε σε ένα έντονο μαρινάρισμα όταν χρησιμοποιείτε όξινο συστατικό γιατί το κρέας του κοτόπουλου είναι ευαίσθητο και είναι πολύ εύκολο εν τέλει να χάσει εντελώς την φυσική του γεύση. Το μαρινάρισμα όποτε δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη μια ώρα.
 

Για να πετύχετε ένα άκρως ζουμερό και λαχταριστό κοτόπουλο χρησιμοποιήστε μια μαρινάτα με βάση το λάδι. Τα πουλερικά μπορούν να μείνουν σε μια μαρινάτα με βάση το λάδι για πολύ περισσότερη από μια ώρα. Μην το παρακάνετε όμως. Καλό είναι να μην ξεπερνάει το μαρινάρισμα τις 2 ώρες. Μην τρυπάτε με πηρούνι τα κρέας πριν το μαρινάρισμα για να πετύχετε βαθύτερη διείσδυση του μίγματος. Αντίθετα θα χάσετε περισσότερους χυμούς και υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι μαρινάτες δεν διεισδύουν συνήθως περισσότερο από 1-1,5 εκατοστό στο κρέας. Εάν μαρινάρετε για περισσότερος χρόνο από το προβλεπόμενο, το κοτόπουλο σας θα χάσει από τη γεύση του και δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

Εμείς σας δίνουμε τρείς προτεινόμενες μαρινάτες για ένα απολαυστικό κοτόπουλο.
Δοκιμάστε λοιπόν τις μαρινάτες μας όπως σας τις δίνουμε ή αυτοσχεδιάστε τροποποιώντας ελαφρά τα υλικά.

 

        Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

         Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από ένα lime
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

 

         Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

  • 100g γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     

Συμβουλές υγιεινής
 

• Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων, αφού μαρινάρετε τα τρόφιμα (κοτόπουλο) τοποθετήστε τα στο ψυγείο και μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.

• Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για μαρινάρισμα είναι γυάλινο ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Μερικά μέταλα αντιδρούν με τα οξέα που περιέχονται στη μαρινάτα και αλοιώνουν την γεύση του φαγητού.

• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μαρινάτα που περίσεψε σαν σάλτσα για τη συνοδεία του φαγητού βράστε την για 1 τουλάχιστον λεπτό, διότι οι χυμοί ωμών κρεάτων και πουλερικών μπορεί να περιέχουν βακτηρίδια.

• Σταματήστε να αλείφετε τα κρέατα που ψήνετε με τη μαρινάτα 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους. Είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να μαγειρευτούν οι χυμοί του ωμού κρέατος που περιέχονται σε αυτήν.

• Μη χρησιμοποιείτε τα σκεύη που περιείχαν τα ωμά κρέατα για να βάλετε τα μαγειρεμένα. Βακτηρίδια μπορούν να προσβάλουν τη μαγειρεμένη τροφή.
 

Επτανησιακό Κοτόπουλο

Ένα απολαυστικό και εύκολο πιάτο με απλά υλικά και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κοτόπουλο μαγειρεύεται με κονιάκ και όμως παραμένει μια απλή και άκρος γευστική πρόταση για το δείπνο της ημέρας.

Ενημερωθείτε για τα νέα προϊόντα και τις τελευταίες συνταγές μας