Κανόνες Υγιεινής

Το κοτόπουλο όπως όλα τα κρέατα, όταν είναι νωπό ή ημιμαγειρεμένο εμπεριέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι όμως πολύ εύκολο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

 

Κατ αρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε την ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται ή να τα σκοτώσουμε τελείως. Αυτό μπορεί να γίνει όταν σιγουρευτούμε ότι το νωπό κοτόπουλο δεν πρέπει παραμείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 4οC.

 

Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια, απλά σταματάει τον πολλαπλασιασμό τους για όσο καιρό βρίσκεται το κρέας σε συνθήκες κατάψυξης. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια είναι το μαγειρέψουμε σωστά. Το νωπό κοτόπουλο προτείνεται να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ειδικά με ήδη μαγειρεμένα ή με όσα τρώγονται ωμά, όπως τα λαχανικά. Είναι πιθανό να συμβεί κάποια επιμόλυνση όταν το νωπό κοτόπουλο ή ακόμα τα ζουμιά του έρθουν σε επαφή με αυτά τα τρόφιμα. 

 

Οπότε, συστήνεται να αποφεύγετε να κόβετε το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής και στη συνέχεια να κόβετε πάνω στο ίδιο ξύλο πχ ντομάτες ή άλλα λαχανικά Είναι σημαντικό να πλένετε πάντα το ξύλο κοπής προτού προβείτε σε μια εκ νέου χρήση του. Αυτό ισχύει βέβαια και για τα υπόλοιπα σκεύη όπως μαχαίρια, πιάτα ακόμα και τον πάγκο της κουζίνας με τον οποίο ήρθε σε επαφή το νωπό κοτόπουλο. Πρέπει να τα πλένουμε προτού τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας!

 

Ένα καλό κοτόπουλο διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω από 4oC για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αλλά και για να εμποδιστεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν λοιπόν κάνετε τα ψώνια σας, ελέγξτε η συσκευασία κοτόπουλου που επιλέξατε να είναι κρύα. Το κοτόπουλο είναι καλό να είναι το τελευταίο πράγμα που βάζετε στο καρότσι πριν την πληρωμή στο ταμείο. Αν σας είναι εύκολο να τοποθετείτε το κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα ευπαθή τρόφιμα μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου που κλιματίζεται. Η επισήμανση αυτή αφορά περισσότερο τους μήνες του καλοκαιριού, δεν πρέπει να τοποθετείτε το κοτόπουλο στο πορτ παγκάζ γιατί εκεί η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη.

 

Στο ψυγείο του σπιτιού σας η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερά κάτω από 4oC. Αν τώρα θέλετε να καταψύξετε το κοτόπουλο κάντε το αρκετά πριν την ημερομηνία λήξης. Η διαδικασία της σταδιακής αλλοίωσης συνεχίζεται μέχρι το κοτόπουλο να φτάσει στους -18oC. Ένας μέσος καταψύκτης νοικοκυράς παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσει αυτήν την επιθυμητή θερμοκρασία των -18οC.

 

Απόψυξη κοτόπουλου

Οι απόψυξη κοτόπουλου μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους:

 

Απόψυξη στο Ψυγείο: Είναι ο καλλίτερος τρόπος βραδείας απόψυξης, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 ώρες. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να χρειαστεί πάνω από 24 ώρες για να ξεπαγώσει με αυτό τον τρόπο, ενώ τα φιλέτα  ξεπαγώνουν σε λίγες ώρες. Μετά την απόψυξη το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 με 2 ημέρες.

 

Απόψυξη με Κρύο Νερό: Όταν χρησιμοποιείτε νερό για την απόψυξη αυτό πρέπει να είναι κρύο. Εμβαπτίστε το κοτόπουλο στο κρύο νερό και αφήστε το για 30 λεπτά. Στην συνέχεια αλλάξτε το νερό και ξανά τοποθετείστε το κοτόπουλο στο κρύο νερό για άλλα 30 λεπτά. Το νερό πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος αποψύξεως συνήθως είναι 1 ώρα εξαρτάται όμως και από το μέγεθος του κρέατος οπότε μπορεί να κυμανθεί και στις 2 με 3 ώρες η απόψυξη σε νερό.

 

Απόψυξη με Μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κοτόπουλου. Ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία  ανεβαίνει αρκετά και σε μερικά σημεία ανεβαίνει κοντά στο μαγείρεμα οπότε υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.

 

Ποτέ δεν αποψύχουμε ένα κοτόπουλο στον πάγκο της κουζίνας, γιατί ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοτόπουλου αλλά και επιμόλυνσης άλλων τροφίμων είναι μεγάλος.

Μετά την απόψυξη, αν για κάποιο λόγο αποφασίσατε να μην χρησιμοποιήσετε το κοτόπουλο τελικά μπορείτε να το καταψύξετε και πάλι αφού πρώτα το μαγειρέψετε.

 

Συμβουλή μας!! Μην μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε αργή χύτρα... 

 

 

Επτανησιακό Κοτόπουλο

Ένα απολαυστικό και εύκολο πιάτο με απλά υλικά και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κοτόπουλο μαγειρεύεται με κονιάκ και όμως παραμένει μια απλή και άκρος γευστική πρόταση για το δείπνο της ημέρας.

Ενημερωθείτε για τα νέα προϊόντα και τις τελευταίες συνταγές μας